Снимка: YouTube

Български журналисти са били нападнати в кримската столица Симферопол от въоръжени лица без опознавателни униформи. Те са заплашили с оръжие Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, и фоторепортера Боряна Кацарова и са взели фотоапарат и телефон, докато са снимали изнасянето на техника от офис на Асошиейтед прес.

"Бяхме в центъра на Симферопол с колежката Боряна Кацарова, когато спря бял микробус без опознавателни номера. От него слязоха маскирани мъже с автомати и пистолети, които влязоха в една сграда и започнаха да изнасят телевизионна техника. Доколкото разбрах, това е офис на Асошиейтед прес. Ние като журналисти трябва да отразим подобно събитие, бяхме на сигурно разстояние, поне на мен така ми се струваше, и започнахме да снимаме. Тогава един от маскираните притича до мен, събори ме на земята и опря пистолет в мен. Искаше да си дам телефона, с който снимах. Взе фотоапарата на Кацарова, след което влязоха в микробуса и заминаха", разказа пред БНР Димитър Кенаров.

Според него нападателите са били рускоговорящи.

"В момента в Крим има неформални военни отряди. Освен руската армия тук има и паравоенни организации, най-вероятно става въпрос за тях. Имаше хора с казашки отличителни знаци. Те извършваха обир на офис и ние бяхме там. Тях не ги интересуваше кои сме, а да няма фотоматериал. Въпреки че в интернет вече излязоха кадри от охранителни камери", добави Кенаров.

По негови думи в Крим става опасно за журналисти, тъй като това не е изолиран случай.

"Нападнаха колеги и от в. Билд. Тук журналистите са "врагове" на проруската власт. Тук действа законът на силния. Властите съдействат на руските части, като не се намесват. Трудно е да се търси закрила от местните власти", допълни още журналистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase