Снимка: БТА

Областните управители да могат да продават имоти частна държавна собственост с данъчна оценка до 500 хил. лева. Това предвиждат предложения за промени в Закона за държавната собственост, внесени за обсъждане в парламента от група депутати от „Коалиция за България“.

Текстовете са публикувани на сайта на парламента.

За имотите частна държавна собственост с данъчна оценка над 500 хил. лева се предвижда да бъдат продавани от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол и по реда на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол.

С промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавната собственост се предлагат аналогични поправки и в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Сегашните разпоредби предвиждат областните управители да могат да продават имоти частна държавна собственост с данъчна оценка до 10 хил. лева.

Преди повече от три години (през лятото на 2010 г.) беше направен опит да се прокара същия регламент за продажбата на имоти частна държавна собственост. Тогава парламентът прие на първо четене промени в преходните и заключителни разпоредби в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които се променяше Закона за държавната собственост. В последствие обаче тогавашният премиер Бойко Борисов се намеси и спря поправките.

В предложенията за промени на Закона за държавната собственост се предлага още 10 на сто от приходите от договори за наем и разпоредителни сделки с имоти – държавна собственост, предоставени за управление на областния управител и сключвани от него, постъпват по бюджета на съответния областен управител.

Сумите областните управи ще могат да ползват за покриване на разходи, свързани с управлението и поддръжката на имоти – държавна собственост, управлявани от областния управител и на разходи, свързани с подготовката и провеждането на разпоредителните сделки с имоти или части от имоти – държавна собственост.

Редът и условията за разходване на постъпленията се предвижда да се определят от Министерския съвет.

Още за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase