Башар Асад и Абдулах Гюл, юни 2010 г. Снимка: архив, Reuters

Сирия може да се превърне в средиземноморски Афганистан, ако международната общност не се намеси, за да сложи край на гражданската война, предупреди турският президент Абдулах Гюл в интервю за неделния брой на в. "Гардиън".

Гюл определя като много разочароваща реакцията на света на сирийската криза, посочва Франс прес.

Още по темата

Ако безразличието на световната общност продължи, това може да доведе до още по-голяма радикализация и до по-екстремистко поведение на няколко групировки, участващи в гражданската война, казва президентът, дал интервюто при свое посещение в шотландската столица Единбург.

Не смятам, че който и да било би търпял съществуването на подобие на Афганистан по бреговете на Средиземно море, отбелязва Гюл. По тази причина международната общност трябва да има много солидна позиция за Сирия, добави той.

Турция е един от основните поддръжници на бунтовниците, борещи се срещу режима в Дамаск. Страната е дала подслон на 600 000 сирийски бежанци, припомня АФП.

Гюл предупреждава, че ще реагира възможно най-решително, ако сирийският конфликт прехвърли границата и премине на турска територия. Президентът упреква съюзниците на Турция, че не са подкрепили достатъчно турските усилия за преговори със сирийския президент Башар Асад в началото на кризата през март 2011 г.

Ако бяхме продължили разговорите със сирийския президент, в Сирия нямаше да загинат 100 000 души и страната нямаше да потъне в такава разруха, каза той.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase