Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама е разпоредил на Агенцията за национална сигурност да не подслушва телефонните разговори в централите на Международния валутен фонд и Световната банка. Това съобщи американски служител, запознат с материята, предаде Ройтерс.

Заповедта е част от усилията на Белия дом да демонстрира воля да намали поне отчасти електронното следене след разкритията на Едуард Сноудън за програмите на АНС за шпиониране на американски съюзници и врагове и на американски граждани, посочва Ройтерс.

Служителят отказа да уточни дали досега АНС е подслушвала телефоните на двете финансови организации.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери призна за първи път, че понякога американските разузнавателни служби стигат "твърде далеч" в шпионирането, съобщи Франс прес.

На конференция в Лондон, в която участва чрез видеовръзка, Кери защити шпионирането като необходимо в борбата с тероризма, но се съгласи, че е необходим контрол.

Още по темата
В присъствието на своя британски колега Уилям Хейг Кери настоя, че електронният шпионаж е предотвратил сваляне на самолети, взривяване на сгради и убийства на хора. "В някои случаи обаче признавам, както признава и президентът Обама, службите са стигали твърде далеч, но мога да ви уверя, че това няма да се случва в бъдеще", каза държавният секретар.

Кери добави, че Барак Обама е твърдо решен да направи пълен преглед на програмите за следене, за да не се допусне никой да остава с усещането за злоупотреби. Той оспори съобщенията в медиите, според които Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала близо 70 милиона души. "Не, не е така. Тези твърдения са силно преувеличени", каза той, цитиран от ДПА.

Междувременно представител на американското правителство съобщи, че разузнаването на САЩ събира информация в Япония и Германия, въпреки че двете страни са сред най-близките съюзници на Вашингтон. Съответните мощности за подслушване са разположени във военни бази и в посолствата на САЩ в тези страни, допълни служителят в интервю за японския тв канал Ен Ейч Кей.

Той потвърди, че американските специални служби заедно с колеги от Канада, Великобритания и Нова Зеландия образуват тайна общност под името "Пет очи" (Five Eyes) за обмен на разузнавателна информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase