Даниела Петкова. Снимка: архив, БулФото

Фирми на Иво Прокопиев не са източвали пенсионната компания „Доверие“, заяви Даниела Петкова, председател в оставка на Управителния съвет на ПОК „Доверие“ пред Нова телевизия.

„Инвестициите, които бяха тиражирани в група медии като източване на фонда, не просто не са такива, но и са донесли около 1,5 млн. лева печалба на осигурените лица. Сумата е преведена по банковите сметки на пенсионните фондове“, заяви Петкова във връзка с появилите се в публичното пространство информации, че дружеството е било източено чрез обратно репо с акции на "Каолин".

Още по темата
До Комисията за финансов надзор (КФН) се изпращат съобщения за всяка трансакция с парите от пенсионните фондове, обясни още тя.

„Не може да не направи впечатление, че при такъв контрол инвестиция от 2011 година, която е приключила успешно, изведнъж става обект на някакви актове от страна на КФН, които се оповестяват в дадени медии и служат за основа на тази клеветническа кампания“, заяви управителят на пенсионното дружество.

Тя посочи, че дружеството оспорва актове на КФН за приключване на сделки с дружества на Иво Прокопиев, защото един от тях е издаден три дни след приключване на инвестицията. Заведени са дела във Върховния административен съд. „Оспорени актове, за които не е ясно какво ще бъде решението на съда, се оповестяват от КФН. Според мен това е съвсем целенасочено“, допълни още Петкова.

От своя страна председателят на КФН Стоян Мавродиев е заявил пред телевизията, че отговорът на КФН за тези актове е бил разпространен по Закона за достъп до обществена информация по запитване на медия.

Той обяснил още, че в регулатора все още не е внесена информация за сделката за пенсионното дружество въпреки съобщенията на сайта на Vienna Insurance Group за приключилите преговори.

Даниела Петкова коментира и напускането на поста си в ПОК „Доверие“. Подадохме оставка, аз и целият Управителен съвет на дружеството, заради непрозрачната процедура за продажбата на ПОК „Доверие“, обясни тя и допълни, че не са били уведомени за предстоящата промяна на собствеността, макар и към момента да няма притеснение за новия купувач на пенсионното дружество.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase