Петър Нечас. Снимка: Reuters

Чешкият премиер Петър Нечас обяви, че днес ще подаде оставка, а управляващата коалиция ще се опита да състави ново правителство, ръководено от друг политик, посочен от неговата Гражданска демократическа партия, съобщи АФП.

Нечас е подложен на засилващ се натиск да се оттегли заради скандала около твърденията, че негова близка сътрудничка е злоупотребявала с правомощията си и е подкупвала политици, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

Шефката на кабинета на премиера, 48-годишната Яна Нагиова, която според медиите била негова любовница, миналата седмица беше задържана по обвинение, че използвала службата за военно разузнаване за незаконно следене на съпругата на премиера – Радка Нечасова.

"Поемам върху себе си пълната политическа отговорност за случилото се", заяви Нечас на пресконференция в Прага и допълни, че ще се оттегли и от председателския пост на ГДП, който заема от 2010 година.

Според чешките медии на мястото на Нечас може да бъде избран настоящият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба, който е и заместник-председател на ГДП, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase