Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Българските работодатели очакват умерен темп на наемане през третото тримесечие на 2013 година, показва най-новото обзорно изследване на "Manpower" за заетостта.

За периода юли-септември 22% от мениджърите очакват да наемат персонал, докато само 8% прогнозират намаляване на работните места. Коефициентът на заетостта в България за периода e на ниво от +14%.

На всички участвали в изследването работодатели от цял свят е зададен един и същ въпрос: “Как очаквате да се промени общата заетост във вашата компания през трите месеца до края на септември 2013 г., в сравнение с настоящото тримесечие?”

Общо 22% от анкетираните 750 работодатели посочват, че възнамеряват да наемат служители до септември. Коефициентът на заетостта се повишава с 2 процентни пункта спрямо второто тримесечие на 2013 и е с 1 процентен пункт по-силен в сравнение със същия период на миналата година. Най-сериозни са плановете за назначаване на персонал на мениджърите в сектора на ресторантьорството и хотелиерството. “Плановете за наемане през третото тримесечие от страна на българските работодатели остават оптимистични и са с малка промяна спрямо предишното тримесечие и същия период на миналата година”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

Работодателите от всички пет анкетирани региона отчитат положителни намерения за наемане на нов персонал през следващото тримесечие. Най-оптимистични очаквания за наемане имат фирмите от областите Русе и Варна с нетни прогнози за заетостта от съответно +18% и +15%.

„Откриването на сезона по Черноморието също влияе положително на пазара на труда, особено в сектора на хотелиерството и ресторантьорството. Друга причина за подобряващите се прогнози е това, че в Търговище турската компания „Тракия Глас България“ се очаква да разшири своя бизнес и да разкрие 300 нови работни места. През летния сезон се съживява също и строителството, за което говори ръстът на съответните показатели на заетост”, коментира Надя Василева.

Работодателите в осем от десет икономически сектора прогнозират увеличаване на персонала през следващите три месеца. Най-голяма динамика на пазара на труда се очаква от работодателите в сектора ресторанти и хотели, които отчитат нетна прогноза на заетостта от +35%. Солидни перспективи за наемане се забелязват също и в сектора на строителството, където работодателите отчитат нетна прогноза на заетостта от +22%. Оптимистични са прогнозите и в сферата на финанси, застраховане и бизнес услуги, производство, транспорт, комуникации.

В сферата на минното дело обаче работодателите прогнозират намаляване на работната сила с нетна прогноза за заетостта от -12%. А несигурни перспективи за наемане отчитат в бизнеса с електричество, газ, вода с нетна прогноза за заетостта от 0%. „Спадът в плановете за наемане в сектора минно дело може да бъде следствие от обявеното освобождаване на  работници от енергийните компании Марица Изток 1 и Марица Изток 3,“ каза Надя Василева.

В сравнение с третото тримесечие на 2012 година бизнесът отчита по-добри планове за наемане в пет от 10-те икономически сектора. Най-забележително увеличение са отчетени в земеделието, горското стопанство, ресторантьорство. Перспективите за наемане намаляват най-значително при минното дело и при бизнеса с електричество, газ и вода.

„Добрите перспективи отчетени от сектора производство донякъде могат да бъдат свързани и с очакваното през втората половина на 2013 откриване край Божурище на завод за автомобилни части на германската компания Behr-Hella Thermocontrol. Освен това в Шумен се очаква Италиано-българската компания “Fadgo” да произвежда биомаса и пелети и да открие 100 работни места“, допълни Надя Василева.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase