Снимка: Dnes.bg

Децата ни искат да четат модерни и интересни книги, като най-търсените жанрове безспорно са хорър, фентъзи, екшън романи и дори книги, свързани със сексуалното развитие. Тези данни обяви Ирина Александрова, началник на Детско-юношески отдел в Столична библиотека на провелата се днес Национална кръгла маса за детското четене. Според нейните лични наблюдения децата в последните години се връщат към книгите, но избират да четат по-мистични, тайнствени, необикновени книги, като популярната поредица на Джоан Роулинг "Хари Потър".

За да се задържат интереса на децата, книгите трябва да са с високо качество както на текстовете, така и на илюстрациите вътре в тях и цялостното им оформление. Според детската авторка Петя Кокудева всеки писател сам трябва да обръща внимание на външния вид на своята творба. Кориците, илюстрациите и дори типографията на текста трябва е прегледана лично от автора, за да може книгата да е напълно завършена и да се хареса на малките читатели.

Препоръките на участниците в кръглата маса за стимулиране интереса на децата към книгите е задължително да се обновяват списъците за лятно четене, както и учителите да имат свобода сами да ги разширяват. Класическите заглавия не бива да отпадат от образователната програма, но трябва да се направи място и за съвременните автори, които децата харесват.

Организатори на кръглата маса бяха детският интернет портал Az-deteto.bg, Столична библиотека и Асоциация на българската книга. Темата на откритата дискусия бе "Детската литература - предизвикателства и възможности". Участие взеха представители на образователни институции, учители, медии, както и посланиците на кампанията за насърчаване детското четене "Забавното лятно четене".

Основният проблем, който изтъкнаха участниците в кръглата маса, е липсата на финансиране за библиотеките, за да могат да се развиват нормално и да привличат интереса на децата.

На 28 май стартира кампанията "Забавното лятно четене", която ще продължи през цялото лято, а през месец септември ще се отчетат резултатите от нея за най-четящ град, най-четящо дете и най-любима детска книжка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase