Снимка: БТА

“Топлофикация – София“ ще фалира, ако бъдат въведени мерките на кмета Йорданка Фандъкова, смята общинският съветник Георги Кадиев от БСП, пред БНР. За него решението е всеки потребител да си направи прогнозна сметка колко топлоенергия ще потребява и в края на отчетния период, ако разликата между реално потребеното и прогнозното се различава с повече от 10% - да бъде налагана лихва върху плащанията.

„Това положение съществува в момента в корпоративното подоходно облагане“, обясни още Кадиев. От друга страна самата „Топлофикация“ трябва да дължи лихви на гражданите при надвзети суми, предлага той.

Дълговете на „Топлофикация – София“ растат и това ръководство не може да се справи със ситуацията, а фалира ли дружеството това означава и фалит на „Булгаргаз“, смята още общинският съветник. София няма как да се отоплява по друг начин, освен с ток и при липсата на топлофикационно дружество биха изгърмели и електрическите вериги, защото те не са пригодени да отопляват 400 хил. домакинства, допълни още Кадиев.

„Най-големият проблем на общинското дружество е, че хората не си плащат сметките – около 50% от абонатите не си плащат сметките“, смята той.

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова предложи няколко действия, които биха намалили сметките на абонатите на „Топлофикация – София“. Една от тях е да не бъдат начислявани лихви, ако не се плащат прогнозните фактури, но задълженията към топлофикационното дружество да бъдат покрити с изравнителното плащане.

„Топлофикация“ ще получава фактури от „Булгаргаз“ и ще плаща лихви, ако не успее да покрие задълженията си, а с тази мярка има възможност всички хора да не си плащат сметките и да изчакват края на сезона“, смята обаче Георги Кадиев.

Аргументът на кмета е, че няма да бъде чакан края, тъй като сумите ще се натрупат, но Кадиев обясни, че така има опасност потребителите да не платят, а накрая, когато получат големите сметки, също да откажат да се издължат. „Така дружеството се води към несъстоятелност“, смята още общинският съветник от БСП. Според него по-добра опция е сметките да бъдат плащани през цялата година. Тази опция и сега съществува, но тя е пожелателна, а трябва да стане задължителна, смята още той. 

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase