Снимка: архив, Reuters

Ланс Армстронг, който години наред яростно отричаше да е вземал помощни вещества и стремглаво печелеше седем поредни години в колоездачното състезание в Обиколката на Франция, си призна в шоуто на Опра Уинфри, че е ползвал стимулиращи лекарства, за да има успех в кариерата си, предават световните информационни агенции.

Бившият колоездач открито признал, че е ползвал анаболни стероиди в разговор с Опра Уинфри в понеледеник вечерта в родния град на Армстронг Остин, Тексас, пише CNN.

Предполага се също, че Армстронг е върнал част от парите, които е получил от американските пощи, които спонсорираха колоездача и екипа му по време на шест от неговите състезания в Обиколката на Франция, казват източници.

Според спортния канал ESPN американските пощи USPS са спонсорирали Армстронг с 31 милиона долара през последните 4 години от неговата кариера.

„В момента не сме в позиция, в която можем да коментираме ситуацията, но ще направим изявление в подходящия момент“, съобщи говорител на USPS.

Армстронг печели Обиколката на Франция седем години подред, като първата му победа бе през 1999 година. Американските държавни пощи спонсорират колоездача и екипа му от 1996 до 2004 година.

Тим Херман – един от адвокатите на Армстрон, не пожела да даде коментар по случая.

Колоездачът се извини по-рано и на екипа на благотворителната организация срещу рака „Фондация Лайвстронг“, която той самият създаде през 1997 година, казва говорител на фондацията.

„Армстронг беше разстроен по време на срещата ни и не спомена за историята около допинга“, разказва Рей Бизар, директор на комуникации към фондацията.

„Армстронг искрено се извини за стреса, който преживяхме заради него“, допълва Бизар. Рейтингът и позитивният имидж на фондацията също пострадаха от скандала с допинга.

Въпреки това Армстронг поощри ръководството да продължи напред, за да помагат на болните от рак и на техните семейства.

Интервюто с Опра Уинфри е първото по рода си, след като и седемте титли от Обиколката на Франция му бяха отнети през октомври заради допинг скандала.

Повече от десетилетие 41-годишният Армстронг отричаше да е ползвал допинг. Каквото и да е казал пред Опра обаче, ще доведе до последици. Интервюто ще бъде излъчено на 17 януари, в 21 ч. вечерта по канала ET.

Според някои медии Армстронг е обмислял сериозно опцията да си признае. А такова признание може да придаде тежест на делата, които го очакват.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase