Снимка: архив, Булфото

„Един от най-големите ми приоритети в България е да наблюдавам детайлно свободата на медиите“, заяви новият американски посланик в България Марси Рийс пред списание "Vagabond".

Проблемите в страната са много, разнообразни и понякога твърде сложни. Фактът обаче, че България все още е на дъното на Европейския съюз, що се отнася до свободата на словото, важи с пълна сила.

„Медиите са известни като четвъртата власт и трябва да подхождат с критика към демократичното общество. Вече съм провела разговори с много български журналисти и се опитвам да държа под око какво се случва в медиите“, споделя посланикът на Америка.

Според нея свобода на медиите означава журналистите да бъдат отговорни, обективни и точни в отразяването на събития. Освен това, те трябва да бъдат свободни да пишат върху теми, които сами си избират.

„Чела съм, че журналисти са били заплашвани, което от своя страна води до автоцензура“, казва посланикът.

По нейните думи разследващата журналистика е от голямо значение: „Трябва да поощряваме отговорната журналистика, базирана на теми като корупция и така нататък“, смята Рийс.

Друг неин приоритет е да улесни бизнес отношенията между България и САЩ.

„България е добра дестинация за започване на бизнес. Държавата е в Европейския съюз, местоположението й е много благоприятно. Важно е да работим за създаването на добра атмосфера за предприемачи в България“, смята американският посланик.

Три месеца е твърде кратък период от време, за да се направят каквито и да е заключения, но при всички случаи изглежда, че Марси Рийс има по-различен стил на работа от своя предшественик, пише още списанието.

Политиката и приоритетите може би ще останат същите, но методите на прилагането им със сигурност ще бъдат различни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase