Снимка: БулФото - архив

Природният газ ще поевтинее с повече от предложените от "Булгаргаз" 9.3 %, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев по време на дискусия за цените.

Поне 7 процента ще е намалението на цената на парното в София, между 3 и 7.5 процента ще е за всички топлофикации, каза Семерджиев.

До края на следващата седмица ще станат ясни цените на природния газ и на парното за първото тримесечие на 2013 година.

Ако не бе подписан новият договор за доставка на газ и доставната цена не бе намалена с 20 на сто, "Булгаргаз" трябваше да поиска цена от 817,69 лв. от 1 януари, изчисли министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Още по темата

Газовото дружество обаче предложи за утвърждаване от регулатора 660,64 лв. без акциз и ДДС за 1000 куб. метра от 1 януари следващата година или намаление с 9,3 процента при действаща цена от 728,34 лв. без акциз и ДДС. 

Годишно по 300 млн. долара е постигнатата отстъпка в цената по новия договор и това ще бъде така за следващите шест до десет години, посочи Добрев. Според него намалението на цената на газа със сигурност ще се отрази и в съществено намаление на цената на парното, но ДКЕВР ще изчислява с колко.

Добрев напомни, че съгласно договорите с компаниите, добиващи газ на наша територия - "Мелроуз" и "Дайрект Петролиум" цената, на която се купува добитият от тях газ, е с 35 процента по-ниска от цената на вносния газ, което означава, че от 1 януари природният газ от местен добив също ще е по-евтин.

Предвижда се количествата местен добив да се увеличават. Сега се добиват 490,1 млн. куб. метра синьо гориво или малко над 15 процента от общото потребявано у нас количество природен газ, което е около 3 млрд. куб. метра годишно.

През следващата година ще започне добив от находището в Девенци и местният добив ще се увеличи до 574,7 млн. куб метра, а през 2014 г. се очаква добивът да достигне 655,8 млн. куб. метра или малко над 20 процента от местното потребление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase