Снимка: БТА

След като за последните четири години близо 400 хиляди работни места бяха закрити, през 2013 година се очаква още около 200 хиляди души да изгубят работата си.

Това разкри пред Investor.bg бившият шеф на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков, който посочи, че според плановете на правителството, заложени в бюджета за следващата година, би трябвало да бъдат разкрити едва 12 хиляди нови работни места. Според експерта това е много тревожен факт, като се има предвид закритите досега 400 хиляди.

Христосков изрази опасения, че към момента все още работят предприятия, които агонизират и работещите в тях около 200 хиляди души, всеки момент могат да бъдат освободени. През последните месеци сериозно социално напрежение имаше в няколко големи предприятия, свързани със съкращения и неизплащане на възнаграждения. След ОЦК-Кърджали подобни проблеми възникнаха във ВМЗ-Сопот и завод Арсенал.

Христосков очерта и мрачна картина за равнището на безработицата догодина. Прогнозите, които управляващите дават за равнището й през 2013 година според него, са обезпокоителни. Реалната безработица в България е значително по-висока от прогнозираната в проектобюджета за 2013 година, смята експертът. Реално нивото й е около 15%, призаложено равнище от 10,3 на сто в проекта за бюджет за 2013 година. 

Заложената прогноза е в противоречие и с очакванията на министъра на труда Тотю Младенов, който преди дни заяви, че очаква повишаване на безработицата до края на годината и задържането й през следващата.По последни данни на агенцията по заетостта към края на октомври безработицата в страната е 11%, а прогнозата на министър Младенов е до края на 2013 година равнището й да достигне 11,5 на сто.

Веднага министърът успокои, че през следващата година няма да има ръст на безработицата в страната и че през 2013-а година основна цел на социалното министерство е да задържи безработицата на ниво от 11-12%.
Бизнесът обаче е песимистично настроен за заложеното равнище на безработицата през 2013 г. От две големи бизнес организации – Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал изразиха сериозни съмнения, че планираното ниво на безработица от 10,3% догодина ще се постигне.

Изпълнителният председател на камарата Божидар Данев смята, че управляващите имат твърде оптимистично очакване за безработицата при предвиждан ръст на БВП от 1,8% за 2013 година. Данев смята, че за да се състои този ръст на заетостта, БВП през 2013 г. трябва да е поне 3,5%, а такъв не се очертава.
Прогнозата на председателя на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев е, че безработицата ще продължи да се увеличава и догодина, макар и с по-бавни темпове, като нивото й ще се задържи над 12%.

За възможността още хора да изгубят работните си места споделят и от агенцията по заетостта, чиито прогнози за заетостта догодина са изключително тревожни. Преди дни изпълнителният директор на агенцията Камелия Лозанова посочи, че очакванията на държавната агенция за следващата година са за намаляване на броя на заетите и задържане ръста на безработните, включително при младежите. По отношение на заетостта се предвижда и запазване и на диференциацията по региони.

Наред с това се очаква увеличение на неактивните лица на пазара на труда - тези, които не търсят работа и не се регистрират в бюрата по труда, както и нарастване на обезкуражените, които са продължително безработни повече от две години. Лозанова посочи още, че се очаква към тях през следващата година да се влеят и много съкратени през 2011 и 2012 година. Това ще бъдат хората, чиито периоди на получаване на обезщетения за безработица изтичат.

И бизнесът, и управляващите са наясно, че страхът от безработицата, който беляза миналата година, се изостри през настоящата, а за следващата 2013 година се очертава нова негативна тенденция - почти нулевите очаквания за разкриване на нови работни места, които да компенсират растящия брой на закриваните.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase