Снимка: архив Булфото

Цените на топлинната енергия няма да бъдат намалявани със задна дата заради постигнатите споразумения с руската страна за по-евтин газ. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев по повод предстоящото решение за новите цени на парното и газа, които ще влязат в сила от първи октомври, предаде БТА.

Вчера държавната компания "Булгаргаз" предложи от октомври да продава синьото гориво на тримата си поддоставчици "Винтерсхал", "Овергаз" и "Газпромекспорт" с 0,67 процента по-ниска цена от сегашната.

Като припомни, че предложението на "Булгаргаз" не отчита недовзетия приход на дружеството от 150 млн. лв., Семерджиев поясни, че този приход е натрупан от началото на годината и е свързан с политиката на ДКЕВР да не допуска резки скокове в цените на природния газ.

„Предстои да изчислим какъв ще бъде ефектът върху финансовото състояние на "Булгаргаз", тъй като за различните поддоставчици по-ниската цена влиза в сила от 1 април и от 1 юли, като намалението е с различен процент за отделните фирми“, посочи Семерджиев.

Ефектът в цената тепърва ще се изчислява въз основа на купените количества газ от всеки един от доставчиците, като едва в края на годината ще се обобщят разходите на "Булгаргаз“ по доставките, обясни още Семерджиев.

Председателят на ДКЕВР все пак изрази увереност, че поскъпване на парното няма да има през целия отоплителен сезон.

Ако от 1 януари новите договори за доставка на природен газ са по-благоприятни за България, Семерджиев прогнозира дори намаление в цените на топлинната енергия.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase