Снимка: архив Reuters

Цените на природния газ и на парното през отоплителния сезон няма да бъдат увеличавани, а е възможно дори да се понижат.

Така председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев твърде уклончиво коментира пред БТА по какъв начин въведените със стара дата по-ниски цени на газа биха могли да се отразят върху цената на топлинната енергия.

Според подписаното вчера във Варна споразумение с „Газпром“ българската страна получи очакваното намаление от 11% за газовите доставки от Русия. Цените влизат в сила от април тази година и ще важат до края на 2012 г.

При парафирането на договора министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обясни, че ефектът от това намаление ще бъде изчислен след съответните анализи на „Булгаргаз“ за потребеното синьо гориво за последните пет месеца.

Пред БТА Семерджиев обясни, че все още очакват разчетите на "Булгаргаз". Той посочи, че дружеството е натрупало и недовзет приход в размер на не по-малко от 150 млн. лева.

Семерджиев добави, че в момента природният газ е на цени, много по-изгодни от цените на алтернативните горива. В същото време от първи юли цените на топлинната енергия бяха намалени заради въвеждането на нова методика, включваща свиване на признатите специфични разходи на топлофикациите.

В заключение Семерджиев даде личната си прогноза, според която цените на топлинната енергия и на природния газ няма да се променят. Той обаче направи уговорката, че в крайна сметка всичко зависи от данните, които ще предостави "Булгаргаз".

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase