Снимка: Puls.bg

В събота за седма поредна година сдружение „Зачатие“ организира Деня на репродуктивното здраве. По традиция вече на този ден в определен град в страната се събират най-добрите български специалисти по стерилитет, които на доброволни начала подават ръка към двойките, копнеещи да имат дете, ненамерили решение на проблема си.

Сдружението събира стотици български семейства, преминали през трудностите за мечтата рожба или все още борещи се за нея. Това събитие дава възможност за реална среща с други хора с проблема, които могат да си подадат ръка при изминаването на пътя към съкровената мечта. На събитието хората се запознават от специалистите не просто с начините на лечение на стерилитета, но и с най-новите методи и техники, въвеждащи се във водещите клиники по репродуктивно здраве в света.
 
От няколко години държавата прие проблема, свързан с репродуктивното здраве на нацията за реално съществуващ и направи стъпка към разрешаването му като създаде Фонда за асистирана репродукция, за което не малък принос има сдружение „Зачатие“. Въпреки това обаче има още много проблеми, които да се решават от държавата и обществото ни като цяло в направление спряване с демографския срив в страната, част от което е и предприемане на адекватни мерки за подобряване на репродуктивното здраве и здравна култура на нацията.
 
По тези теми, постигнатото от сдружение „Зачатие“ и Деня на репродуктивното здраве разговаряме с Даниела Желязкова, от Стара Загора, доброволец и член на организацията.
 
Даниела и съпругът й са семейство от 14 години, като опитите им за дете започват през 2005 г. Преминават през много изследвания, установени хормонални проблеми и тубарен фактор, една инсеминация и два опита ин витро. Тя открива сдружението през 2006 г., а от началото на 2008 г. е активен член. През 2010 г., ден след Деня на репродуктивното здраве в Пловдив, се ражда дъщеричката им.
 
Интервюто с Даниела Желязкова може да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase