Днес екоактивистите планират нов протест. Снимка: Булфото

БСП, СДС и "Атака" поискаха от президента Росен Плевнелиев да наложи вето на промените в Закона за горите, одобрени вчера от парламента.

Промените улесняват строежа на ски комплекси на територии от горския фонд, без промяна в предназначението на земите.

Природозащитниците твърдят, че с приетия окончателно нов закон за горите ще се увлечи значително изсечената и застроена площ в защитените територии и горите.

Още по темата
Опозицията е категорична, че поправките са лобистки, обслужващ частни интереси на конкретни олигарси, близки до премиера, и това е нерегламентирана държавна помощ.

„Сега е моментът той да покаже на чия страна застава – на страната на олигарсите и тези, които в тяхна услуга направиха промените в закона, или на страната на хората, които искат да запазят природата на България. Горите останаха единственото нещо, което досега не беше пипнато. Ако президентът не заеме ясна и категорична позиция, означава, че той минава на другата страна”, посочи Ваньо Шарков от СДС.

Левите и десните в парламента поискаха среща с президента Росен Плевнелиев, с когото да обсъдят мотивите за исканото от тях вето върху приетите поправки.

Днес Синята коалиция ще се срещне днес с юристи, гражданските организации и с юридическите съветници на държавния глава.

Коалиция за България пък се закани да сезира Конституционния съд, ако Плевнелиев не наложи вето.

„Ако той не реагира, ще сезираме ЕК за нерегламентирана държавна помощ“, заяви Димчо Михалевски от БСП. Той добави, че дават шанс на президента да се намеси.

Според Петър Курумбашев с решението си за налагане на вето върху промените президентът има възможност да покаже, че е президент на всички българи, а не е заложник на политическата сила, която го е издигнала. 

Вчера около 500 души блокираха столичния  Орлов мост в знак на протест срещу приетите поправки в закона за горите. Тази вечер екоактивистите готвят нова блокада.

Управляващите обаче са категорични, че няма основания да се наложи вето и не са притеснени от протестите, защото с измененията се защитавал националният интерес

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase