Снимка: Reuters

Редица страни ще поискат Гърция да напусне еврозоната, ако след предсрочните парламентарни избори тази неделя южните ни съседи настояват да се откажат от ангажиментите си по съкращаване на държавните разходи.

Предупреждението дойде от френския президент Франсоа Оланд. Той размаха пръст в ефира на гръцката телевизия Мега и бе цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Осъзнавам, че гръцките избиратели трябва да са напълно самостоятелни, но искам да ги предупредя, че ако възникне усещане, че те смятат да се оттеглят от всички поети ангажименти и да се откажат от перспективите за възстановяване на икономиката, в еврозоната ще се появят страни, които ще поискат да се приключи с присъствието на Гърция във валутния съюз. Отнасям се с уважение към гръцкия народ“, заяви Оланд.

Той подчерта, че подкрепя оставането на южната ни съседка в еврозоната, но жителите й трябва да разберат, че подобно развитие на събитията предполага установяване на отношения, основани на доверие.

По думите му изпълняването на ангажиментите не значи, че страната ще остане в сегашната ситуация.

„Отказ на Атина от съблюдаване на програмата за съкращаване на държавни разходи ще се приеме от много страни членки на ЕС като повратен момент“, допълни френския президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase