Част от задържаните боеприпаси. Снимка: МВР

Задържаният в кв."Красна поляна" в София за притежание на боеприпаси 40-годишен Велислав Василев от малък е имал склонност да събира стари вещи, сред които димки, шинели и значки, сподели негов роднина пред БТА.

Особена гордост за младия тогава мъж били портрети на Сталин и Ленин, които той също прибрал в къщата си.

Събирането на стари вещи се превърнало в негова мания, а по-късно хобито му станало и професия. Велислав има две дипломи за висше образование - пиротехника и химия. Работи в Киноцентър-София като пиротехник, каза още неговият вуйчо Цоло Сираков.

Хобито на 40-годишния мъж наложи евакуацията за няколко часа на блок 24-25 в "Красна поляна".

Служителите на ГДБОП съвместно с колегите им от СДОТО претърсили и иззели опасните вещества и боеприпаси.

Поетапно са изнесени най-опасните вещества: 1,5 кг оловен азид - силно реактивно вещество, което по първоначални данни служи за направата на капсул-детонатори, около 15  различни по големина контейнери с прекурсори за направата на взривни вещества като калиев хлорат, калиев перхлорат, алуминий и др.

Още по темата

От полицията продължават и следствените действия в луковиткото село Дерманци, където след пожар в частен дом бяха намерени голямо количество боеприпаси и взривни вещества.

Местни жители разказаха, че след като са чули силен гърмеж през нощта в понеделник срещу вторник, видели пожар в къщата на 75-годишния Димитър Василев. Мъжът е изваден от пламъците от негов съселянин.

Задържаният в кв."Красна поляна" в София за притежание на боеприпаси Велислав Василев е син на 75-годишния мъж от село Дерманци. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase