Снимка: Reuters

 За българското общество, стерилитетът все още е тема „табу” - срамен личен проблем, който трябва да се крие и който вменява вина. Дори и в публичните изяви се предпочита изразът "репродуктивни проблеми", защото звучи някак по-приемливо. Огромен процент от хората смятат, че стерилитетът в едно семейство се дължи на разгулния живот на жената и е последица от аборти. Представят си, че стерилитет се лекува само с ин витро и с много пари. Вярват, че стерилитетът е Божие наказание, с което трябва да се примирим, а лечението чрез асистирана репродукция е „бърникане в гените” и недопустима намеса в делата на природата. Не си дават сметка, че цялата съвременна медицина е намеса в делата на природата. 

Масово у нас се шири мнението, че невъзможността да имаш деца е социален, а не здравословен проблем и опитите за лечението му са разхищение на средства и задоволяване на егоистични желания. „Я, колко деца има по домовете, защо не си осиновят?”, казва средностатистическият еснаф, без да се запита защо той лично не е осиновил. Обществото ни не знае, че безплодието е медицински проблем с психологически и социални последици, нито знае как да говори за него. Правилният път не е нито обръщането на гръб, нито грубото бърникане с мръсни пръсти в чуждата рана.

 
Тъжният ефект от цялата тази обществено-информационна среда е, че все още много хора крият и отлагат търсенето на решение за своя репродуктивен проблем, с което се обричат на години страдание и задълбочаване на пораженията. Това с особена сила важи за по-малките населени места, където освен това няма достатъчен достъп до информация и лечение. Почти никога не се търси причината за безплодието у мъжа, което е груба грешка. 
 
Години наред, много двойки се срамуват да споделят дори с най-близките си хора, че имат проблем със зачеването, не търсят лекарска помощ от срам да не бъдат заклеймени, обсъждани и подигравани, затварят се в себе си и страдат мълчаливо. Или по-лошо – тръгват по врачки, баячки и шарлатани. Така тези двойки губят изключително ценни години и много пари. Много често, когато тези хора вече стигнат до правилния специалист, е станало доста късно да им бъде помогнато. Не са малко случаите на разпаднали се семейства поради дълъг стерилитет – едно страдание, което би могло да бъде преодоляно и спестено.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase