Една четвърт от американците са срещали затруднения при плащането на медицински услуги. Снимка: Reuters

Една четвърт от американците са срещали затруднения при плащането на медицински услуги и над половината са избягвали или отлагали лечение заради високата им цена. Това показват резултатите от допитване до общественото мнение, извършено, докато Върховният съд се готви да реши съдбата на здравната реформа на президента Барак Обама, предаде Франс прес.

В анкетата на Фондацията на семейство Кайзер, която се е посветила на политиката на здравеопазване, 64 на сто от запитаните американци са притеснени от растящите цени на медицинските услуги и застраховки. 26 на сто от анкетираните признават, че те или членове на семейството им са срещнали трудности при плащането на медицинските сметки през миналата година. А 58 на сто са отложили или избегнали лечение заради цените.

Около 45 милиона американци нямат здравни застраховки в САЩ, където не съществува система за обществено здравеопазване.

Върховният съд на Съединените щати умува в момента над реформата на Барак Обама, чиято цел е милиони американци да се сдобият с достъп до здравеопазване. Най-висшата съдебна инстанция в страната ще се произнесе по-късно този месец.

Анкетата е направена между 8 и 14 май сред 1218 души. Вероятността от статистическа грешка е по-малко от 3 на сто, посочва АФП, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase