Снимка: Булфото

Възнагражденията на висшите държавни служители ще бъдат увеличени със закон. Екип към вицепремиера Симеон Дянков подготвя текстове, с които доходите на висшите управници да се удвоят от началото на следващия мандат.

Един от мотивите е държавата да може да привлича на отговорни постове високоплатени кадри от бизнеса, съобщи bTV.

В момента заплатите на премиера, на председателя на парламента, депутатите, министрите зависят от средномесечната заплата на наетите в обществения сектор.

Още по темата

Този показател се променя на тримесечие, а в момента е 752 лева. Депутатската заплата сега е 2253 лева, на министрите - около 3000, а на заместниците им - около 1400 лева. На председателя на парламента и на премиера - около 3300 лева, което е 55% върху депутатското възнаграждение.

Още през ноември премиерът Бойко Борисов се зарече, че преди да си отиде от власт ще вдигне заплатите на следващите министри. Тогава той даде за пример как носи цялата отговорност в държавата срещу възнаграждение от 1500 евро.

"И всички в държавата идват да се реферират с мене. Цялата отговорност! Ако паднат, ако станат, казват "Борисов е виновен" – и това, за 1500 евро, каза тогава Борисов и посочи, че 240 – 250 – 260 хиляди евро на година получават колегите му в Брюксел.

Проектът на закона все още е в начална фаза. Още не е ясно кои висши държавни служители ще обхване. Не е решено и точно как ще се определя заплатата им и как размерът й ще се обвърже с дохода на хората, работещи извън стените на властта или със състоянието на икономиката.

Едва след отговора на тези въпроси ще се прави оценка колко ще струва на бюджета финансовото стимулиране на властта и може ли той да го понесе.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase