Снимка: Reuters

Доколко големината на вагината влияе на удоволствието от секса, е въпрос, който вълнува жените и мъжете не от скоро. Въпреки че това е тема, която често е подхвърляна в мъжка компания, жените изпитват не по-малко притеснение относно тази зависимост.

Основно опасенията им идват заради промените, които настъпват във вагината след раждане.

Въпреки че сме в 21 век и през последните 10-15 години е натрупан известен опит и наблюдения в тази насока от практиката на клиники по пластична хирургия, специалистите също трудно могат да формулират становището си по въпроса.
 
Всъщност, в човешкия организъм едва ли има друг толкова услужлив орган като женската вагина. Тя е особено еластична и адаптивна. В нея може да се задържи обикновен тампон, прилаган при менструация, и без проблем да премине главичката и телцето на бебе. Стените на влагалището донякъде наподобяват тези на стомаха, „събират“ се, когато се намират в покой и се разтягат, когато органите изпълняват функциите си.
 
Големината на вагината се мени, независимо от раждането. Първото изследване в тази насока, датира от 1960 г. От данните на 100 нераждали жени тогава изследователите установяват, че дължината на вагината варира от 7 до 8,3 см в спокойно състояние.
 
Във възбудено тя се разтяга до 10,8 – 12 см. Това означава, че нараства с 1/3, което може и да обясни неприятните и болезнени усещания на жената при проникване във влагалището й в невъзбудено състояние. 
 
Още по темата може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase