Андерш Брайвик в съдебната зала. Снимка: архив, Reuters

Крайнодесният екстремист и сериен убиец Андерш Брайвик, който миналото лято уби 77 души при два атентата в Осло и на остров Ютьоя, е планирал бомбен атентат срещу американския президент Барак Обама, съобщава в. "Дейли телеграф". Това е разкрил самият Брайвик в хода на разпитите.

Нападението е трябвало да бъде извършено през декември 2009 г., когато Барак Обама е бил в Осло, за да получи Нобеловата си награда за мир, присъдена му два месеца по-рано.

Брайвик искал да взриви кола с експлозиви на площада близо до кметството на Осло, в момента когато вътре протичала церемонията по връчването на наградата.

Още по темата

Пред разпитващите го полицаи Брайвик е подчертал, че нападението му щяло да бъде до голяма степен символично, защото мерките за сигурност по време на визитата на Обама нямало да му позволят да се доближи достатъчно близо до мястото на церемонията. Но тъй като стотици милиони хора по света щели да гледат събитието, предавано на живо по телевизията, Брайвик смятал, че това ще е удобен повод за неговото антиислямско послание.

Планираното нападение срещу Обама наподобява на бомбеното нападение срещу сградата на правителството в Осло, извършено от Брайвик на 22 юли миналата година.

Делото срещу серийния убиец ще започне на 16 април, девет месеца след извършените престъпления. Съдебни психиатри прегледаха Брайвик и заключиха в доклад, че той има психиатрични проблеми. Прокурорите миналия месец заявиха, че ще защитават тази теза и вероятно Брайвик ще бъде настанен принудително в психиатрична клиника.

На 10 април се очаква да бъде представен обаче втори доклад за психическото състояние на Брайвик, поръчан от съда през януари по настояване на семействата на жертвите. Ако заключенията в него са различни от тези на първия доклад, то плановете на прокурорите може да се променят, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase