Олимпийският стадион в Киев ще приеме финала на Еропейското първенство. Снимка: Reuters

Украинската столица и нейният Олимпийски стадион изглеждат логичният избор за кулминацията на борбата за званието „Европейски шампион”.

Киев е истински символ на славянската култура, люлка на Източното православие и същевременно един космополитен град, готов да посрещне предизвикателствата на нашето съвремие.

И трудно можем да си представим, че някой друг може да посегна към отредената на украинската столица позиция да приеме финалния двубой на тазгодишното Европейско първенство по футбол. Освен мача за титлата на 1-ви юли, 70-хилядният Олимпийски стадион ще посрещне още 4 срещи: Украйна – Швеция, Швеция – Англия и Швеция – Франция, както и един четвъртфинал.

Съоръжението, построено през 1923-та година и дълго време носещо името „Републикански стадион”, беше сериозно реконструирано преди година. Бяха изградени две нови трибуни, а над всички сектори беше сложен покрив.

История

На десния бряг на река Днепър в града има монумент, изобразяващ основателите на града. Гордо изправени в лодка са князът на племето на поляните Кий, заедно с неговите братя Шчек и Хорив и сестра им Либид.

Оттогава са минали повече от 1500 години, през които Киев е изживял времена на бурен разцвет, когато градът е бил обединителен център на християнството в Източна Европа и времена на пълно разорение от татаро-монголското, литовско-полското и нацисткото нашествия.

В продължение на цялата си история, киевчаните е трябвало да се защитават. И неслучайно на герба на града е изобразен св. Архангел Михаил – небесният воин с огнен меч, който от древни времена е считан за покровител на Киев.

Разцветът и пътят към вечността на настоящата украинска столица се свързва с княз Владимир I Велики, управлявал мощната древноруска държава Киевска Рус от 980-та до 1015-та година.

През първите години от властването си Владимир следва езическия култ към Перун. Има 12 сина от четирите си жени и три харема с близо 800 наложници. При неговото управление синът на един християнин трябвало да бъде принесен в жертва в Киев. Когато баща му се възпротивява, двамата са пребити от тълпата и стават първите руски мъченици на християнството, Теодор и Иван.

Впоследствие князът сключва съюз с Византийската империя и получава за жена сестрата на император Василий II Ана, като приема християнството и името на кръстника си Василий. При завръщането в Киев, Владимир разрушава езическите паметници, покръства жителите във водите на река Днепър и основава нови православни църкви и манастири.

Така той се превръща в истинска икона за Източното православие. Възхваляван е като християнският кръстител на Русия. Провъзгласен е за светец, а празникът му е на 15-ти юли. На негово име са наречени една от най-големите църкви в Киев и Киевския университет. В Русия има орден на негово име.

Средновековието за Киев е свързано с нашествия и поробвания, които неизбежно водят до разрушения и упадък. През 17-ти век градът е завладян от Русия и в продължение на дълги години остава провинциален град с ограничено значение.

С началото на индустриалната революция започва нов възход. През 1921-та Киев е присъединен към Съветския съюз, а от 1934-та е столица на Украинската Съветска Социалистическа Република.

След Втората световна война се превръща в третия по големина град в СССР след Москва и Ленинград. С независимостта на Украйна, Киев става столица и логично взима позицията на културен, административен и икономически център на страната. Населението му наброява близо 3 милиона души.

Художникът Казимир Малевич, писателят Михаил Булгаков и пианистът Владимир Хоровиц са сред най-известните жители на Киев от близкото минало. Първата „Желязна лейди” в световната политика – израелският премиер Голда Меир също е родена в Киев и живее там до 15-тата си годишнина. В украинската столица през 1975-та година в семейството на сръбски педиатър и руска актриса се ражда бъдещата филмова звезда Мила Йовович.

Забележителности

Киев безспорно е модерен град, който обаче е успял да съхрани духа на древното си минало. Над 100 музея, 33 театъра и 144 библиотеки са разпръснати по улиците на столицата. Националният университет „Киево-Могилянска академия“ пък е сред най-старите образователни институции в Европа (създаден е през 1632-та година).

Градовете на Евро 2012: Киев

Както може да се предполага, църковните храмове заемат централно място във всяка туристическа обиколка на украинската столица. Внушителният манастир от 11-ти век „Киево-Печорска лавра” например е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Този манастир е считан от историците за физическия и духовен център на Източното православие през Средновековието.

Също в списъка на ЮНЕСКО попада и църквата „Света София”.

Градовете на Евро 2012: Киев

На „Площада на независимостта” в центъра на града се издигат паметниците на закрилниците на Киев – Архангел Михаил и Берегините – двойка славянски женски духове (девойка и старица), обитаващи бреговете на реки и езера и отговорни за доброто, късмета и щастието.

Футбол

Що се отнася до най-популярната игра, Киев определено има запазено място в световния елит. Местният Динамо напълно заслужава определението колос.

Клубът е създаден през 1927-ма година и никога в историята си не е изпадал от висшия ешалон – първо на СССР, след това и на независима Украйна.

Но далеч по-впечатляващ е фактът, че Динамо Киев е най-успешният клуб в Съветския съюз с 13 титли и 9 национални купи. Към това трябва да прибавим и европейските триумфи на киевчани – тимът печели два пъти Купата на носителите на национални купи (1975-та и 1986 г.), проправяйки път за съветските отбори към върховете в континенталните надпревари.

С независимостта на Украйна, успехите на Динамо не секват. Дори напротив – хегемонията продължава с пълна сила. Нови 13 титли и нови 9 купи само за 21 сезона. Киевчани стигат и до полуфинал в Шампионската лига през 1999-на година, когато са спрени от германската машина Байерн.

Името Валери Лобановски се превръща в символ на Динамо Киев. Близо 3 десетилетия легендарният треньор води клуба към забележителни успехи (известно време работи и в други отбори). Издъхва през 2002-ра година след претърпян тежък инсулт, непосредствено след поредната победа на своето Динамо.

Хиляди изпращат Лобановски в последния му път, а стадионът на клуба е преименуван на него. След като през 2003-та година печели Шампионската лига с Милан, бившата звезда на Динамо Андрий Шевченко полага златния си медал на гроба на своя ментор.

Освен Лобановски и Шевченко, Киев има още много футболни легенди. Сред тях се откроява нападателят Олег Блохин, който е първият украинец-носител на най-престижната индивидуална награда във футбола – „Златната топка” (1975-та г.). Другият е Шева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase