Снимка: архив, Reuters

Влюбените в една бивша съветска република от години отбелязват свети Валентин с изпълнения на живо на популярна поп певица, най-голямата местна звезда. Тази година обаче традиционният концерт на Рейхан не се състоя. Както и редица други събития, свързани с католическия, превърнал се в световен празник.

Вместо Деня на влюбените властите в Узбекистан прокараха друг повод за честване на 14 февруари, посочва BBC.

Това е денят, в който през 1483 година е роден Захиредин Мохамед Бабур – чагатайски и индийски владетел, изтъкнат пълководец, основател на династията на Великите монголи в Индия.

Бабур е наследник на Чингиз хан и управлява процъфтяваща и толерантна империя в Южна и Централна Азия. А управляващите в днешен Узбекистан решиха да почетат личността му с различни прояви, рецитали и фестивали.

Основна роля в инициативата има отделът за просветление и ценности към образователното министерство. Именно от този отдел идва заповедта „да не се празнуват чужди за узбекистанската култура празници, а да се почита рождения ден на Бабур“.

Узбекистанците останаха раздвоени от поредния акт на властта срещу засилващото се западно влияние в страната.

Абдулав, жител на столицата Ташкент, определящ се като интелектуалец, е съгласен с действията на правителството. „14 февруари е рожденият ден на великия ни праотец. Защо тогава да празнуваме нещо изкуствено? Това не би кореспондирало с нашата същност и история“, заявява Абдулав пред BBC.

Но за журналиста Ясур Хамраев налагането на патриотични чествания е грешен ход. „Не трябва да превръщаш деня в изцяло националистически, защото това разделя хората“, счита Хамраев, добавяйки, че много млади хора биха се зарадвали на концерт на Рейхан.

„Смешно е, защото 10 години поред тя правеше концерти на тази дата. Но сега вече е забранено, понеже някой точно тази година се е присетил, че нещо се е случило преди няколко века“, продължава журналистът. 

И все пак цензурата на празника на влюбените не е новост в Узбекистан. В миналото медийният регулатор в страната нееднократно е предупреждавал пресата и електронните медии да не публикуват материали, свързани с Деня на влюбените.

Но пък сред студентите честването на този празник става все по-популярно. Двойките си разменят сувенири, картички и подаръци, както правят стотици милиони хора по целия свят.

За младежите официалната забрана и отмяната на концерта на Рейхан няма да са особена пречка. Проучване на независимия новинарски сайт uznews.net показва, че повечето анкетирани влюбени ще отбележат св. Валентин, както са го правили и досега – с вечеря и/или посещение на нощно заведение.

„Жалко, че вместо да ходим на концерт, ще трябва да загубим няколко часа в скучно мероприятие, организирано от университета“, категорични са студентите.

Младите в Узбекистан обаче не са особено притеснени. Те вече са свикнали с отчаяните и недаващи особен резултат опити на правителството да ограничи максимално западното влияние върху узбекистанската култура.

В тази връзка са атакувани латиноамериканските сапунени сериали, които „подкопавали народните ценности и традиции“. Хард рок и рап музиката пък директно са заклеймени като „сатанински“ – подклаждали пристрастяването към наркотици и неморалните постъпки.

Но цензурата не е толкова строга и безкомпромисна, за да удържи порива към западната поп култура на младото население на Узбекистан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase