Hennessey Venom GT. Снимка: hennesseyperformance.com

Десет години след представянето на автомобила Maybach Daimler AG обяви, че ще спре да произвежда супер луксозната марка през 2013-та година.

Това не е изненада. Maybach така и не успя да създаде марка, която изцяло да се противопостави на Rolls-Royce и Bentley. Брандът губеше пари през всяка година от съществуването си, смята главният изпълнителен директор на Daimler - Дитер Цетче.

Въпреки това струващият 1,4 млн. долара Maybach Landaulet не страдаше от липса на внимание. Мадона и Джей Зи са сред най-известните почитатели на серията.

И заедно с малко надценения с 2,6 млн. долара Bugatti Veyron Supersport 16.4 и струващия 1,7 млн. долара Koenigsegg Agera R, моделът влезе в тазгодишния списък за най-скъпите автомобили на пазара, изготвян от списание Forbes.

Нека погледнем зад числата

За да състави списъка за най-скъпите коли, които ще се продават през следващата година, списанието надниква в ценовите листи на добре познатите производители, като Bugatti, Rolls-Royce и Lamborghini, както и на по-малко известните компании Leblanc и Shelby Super Cars (SSC).

Някои други участници на пазара за автомобили от висок клас (Spyker, McLaren) нямат всички нужни качества, за да влязат в списъка.

Други, като шведските Koenigsegg, имаха няколко модела, които може да бъдат добавени, затова от списанието ограничават списъка до една кола от всеки производител.

Вижте галерия от снимки на най-скъпите коли през следващата година!

Какво прави коли като SSC Tuatara (970 000 долара) и Hennessey Venom GT (1 млн. долара) толкова скъпи, може да видите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase