Снимка: Reuters

72-годишната българка Кина Никова беше осъдена на 10 години затвор във Франция за опит за убийство на 13-годишния си внук, съобщи affairesetproces.com.

На 24 август 2009 г. в дома на семейството в град Фурж бабата нанесла многобройни удари с нож по гърба на внука си, след като разбрала, че снаха й й е резервирала самолетен билет за България. В деня на престъплението тя помолила внука си да се качи заедно с нея, за да й помогне да свали куфарите си. Бабата го очаквала там и когато момчето се навело да вземе куфара, тя го нападнала в гръб с предварително приготвени два ножа. Според полицията момчето успяло да избяга и да сигнализира в полицията благодарение на хладнокръвието си. По-късно възрастната жена е открита край път и смятала да се хвърли под гумите на някоя от колите.

Желанието да се самоубие било предварително планирано: "Исках да си "заминем" двамата с момчето, за да страда снаха ми, както аз страдам. Тя често ми казваше: "Трябва да разбереш, че вече нямаш син, той е мой съпруг, а не твой син“, споделя Кина.

Пенсионираната фармацевтка, която страда от рак, призна за опита за убийство по време на двудневния съдебен процес, без да прояви никакъв признак на привързаност към внука си. "Извинявам се на френския народ, че ми позволява да бъда хранена и настанена в затвор, където се чувствам добре", бяха последните думи на обвиняемата пред съда.

След пристигането й във Франция през 2007 г. отношенията между двете жени се обтегнали сериозно. Семейството има бурно минало. Кина Никова е работила за тайните служби, твърди адвокатът й. Бившият съпруг на възрастната жена е бил осъден за участието си в кражбата на ковчега на Чарли Чаплин през 1978 г., допълва френското издание leprogres.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase