Снимка: Reuters

Тече "обратното броене" за оттеглянето на либийския ръководител Муамар Кадафи, смята френският министър на отбраната Жерар Лонге.

"Сигурен съм, че обратното броене е започнало и че нещата може да тръгнат по-бързо, отколкото се очаква. При все това съм предпазлив, тъй като Кадафи не действа рационално и може да избере "стратегията на бункера", вземайки за заложник цивилното население в Триполи", каза Лонге пред телевизия "Франс 2".

Все пак френският министър оценява развитието на ситуацията като положително.

Междувременно американски официални представители се срещнаха с пратеници на полковник Кадафи.

Според информацията на американската страна е предадено още веднъж искането Кадафи да се оттегли и не са водени преговори. От своя страна либийските представители обявиха, че са готови на диалог, но без предварителни условия.

Според съобщение на американското правителство на пратениците е дадено кратко и недвусмислено послание: „Кадафи трябва да се оттегли от властта, така че да започне нов политически процес, който отразява волята на либийския народ“.

Говорителят на либийското правителство Муса Ибрахим приветства разговорите като „възстановяване на отношенията“ със САЩ.

„Подкрепяме всякакъв диалог, всяка инициатива за мир, дотолкова, доколкото те не предрешават бъдещето на Либия“, каза Ибрахим пред журналисти в Триполи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase