Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След като през миналата седмица най-популярната услуга за VoIP (voice over IP) комуникация Skype спря да функционира изненадващо, почти веднага започна да предлага на сайта си софтуер за ъпдейт за Windows.

През уикенда потребители на услугата започнаха да получават съобщения за инсталиране на допълнителния софтуер с името Easybit Games Go. Той се инсталира, дори и потребителите изрично да не се съгласят, пишат читатели на блога Golem.de.

Норвежкият производител Easybits Media индиректно е потвърдил информацията. Според съобщение на компанията при приложението Easybit Games Go става дума за ъпдейт на игрова функция на Skype от 2006 г. Новината за обновяването е публикувана в прессекцията в сайта на компанията, но никъде не се споменава за принуждаване за инсталирането й.

Easybits Media не споменава и защо софтуерът се инсталира дори при изричен отказ на потребителя. За да смекчи гнева на блогърите, норвежкият производител предлага безплатен софтуер за деинсталация, който изчиства системата от програмата.

От компанията обаче не обясняват също така защо за деинсталацията е необходим отделен софтуер. С функцията за деинсталиране на Windows програмата не се изтрива.

Преди по-малко от три седмици Skype бе закупен от Microsoft за 8,5 млрд. долара, а по-късно стана ясно, че лично основателят на софтуерната компания Microsoft Бил Гейтс е настоявал за придобиването на компанията и е призовавал членовете на борда на директорите да подкрепят този ход.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase