Снимка: Reuters

Япония е заплашена от цяло десетилетие земетресения. Не бива да се разчита, че трусовете, които продължават да люлеят страната, ще спрат през следващите седмици или месеци, предупреди американският геофизик Рос Стейн от Геоложката служба на САЩ.

„По всяка вероятност ще минат около 10 години, преди тази серия земетресения да спре“, казва Стейн, който е работил върху изследване под ръководството на професора от университета в Киото Шини Тод в съавторство с други японски учени.

„Токио трябва да остане дълги години нащрек. Никой не бива да си мисли, че след няколко седмици или месеци всичко ще приключи“, каза експертът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според учените в резултат на мощното земетресение с магнитуд 9,0 по Рихтер, което стана на 11 март и предизвика вълни цунами, и съпътстващите го колебания на земята се е повишило налягането върху участъци от Японската падина, намираща се в западната част на Тихия океан покрай източния край на остров Хоншу.
 
Това дава основание да се смята, че трусовете ще се повтарят северно и южно от основното огнище, намиращо се в непосредствена близост до региона Тохоку, твърдят учените.

Над 400 подземни труса с магнитуд над 5 са били регистрирани в Япония след 11 март, когато остров Хоншу стана жертва на катастрофално земетресение с магнитуд 9, съобщи във вторник ИТАР-ТАСС, като се позова на данни на японската метеорологична служба.

Земетресението от 11 март е най-силното, регистрирано в цялата история на сеизмични наблюдения в Япония. След него за по-малко от 24 часа в североизточната част на страната са били регистрирани още 5 вторични труса с магнитуд 7. Броят на загиналите  безследно изчезналите след земетресението и цунамито в Япония на 11 март надхвърли 28 400 души, сочат данни на японската полиция.

За изминалия един месец са били регистрирани 68 труса с магнитуд над 6. Броят на регистрираните трусовете с магнитуд над 5 е 408.

Сегашната сеизмична активност в североизточната част на Япония е безпрецедентна. В цяла Япония от 2008 г. до 2010 г. са били регистрирани средно по 155 труса с магнитуд над 5 годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase