В България на този етап са задържани петима души. Снимка: Булфото

Мащабна полицейска операция тече в Гърция и в България за разбиване на една от най-големите престъпни мрежи за търговия с бебета, действаща в Атина, Ламия и Серес.

Това съобщи Владимир Чавдаров, окръжен прокурор на Варна, където се провежда акцията.

Задържани са 14 българи. Част от тях са роми, които от близо 10 години ходели в Гърция, за да продават бебета на бездетни семейства.

Родните пеленачета се предлагали на цена между 18 000 и 25 000 евро в южната ни съседка, каза Чавдаров.

Той допълни, че в България са арестувани петима души. Двама от задържаните са варненци, останалите са от Ямбол и Бургас.

На територията на Гърция са задържани девет души, като шестима от тях са българи.

За тях ще бъдат издадени Европейски заповеди за арест и ще бъде поискано екстрадиране в България. Останалите трима арестувани са гръцки граждани.

Сред задържаните в Гърция българи има лекар и адвокатка.

Варненският окръжен прокурор обяви още, че досъдебното производство за трафика на бебета е образувано в началото на май миналата година в морската столица.

Пак по думите на Чавдаров в хода на разследването са били събрани доказателства за престъпна група, занимаваща се с трафик на хора и с цел набиране, транспортиране и превеждане през границата на бременни жени с цел продажба на децата им.

Към момента са установени 14 случая, при които бременни жени, предимно от ромски произход, са били уговорени да продадат бебета си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase