Украйна посреща с удивление изявлението на президента на Руската федерация Дмитрий Медведев, според което, ако някой иска компенсации за прекратените доставки на руски природен газ в начало на януари 2009 г., трябва да се обърне към Украйна.

Това се казва в писмо от министерството на външните работи на Украйна, получено от министъра на икономиката на България Петър Димитров.

„Подобно емоционално заявление е непартньорски и неприятелски жест към Украйна и страните от ЕС“, пише в писмото.

В документа се казва още: "Цялата отговорност за изпълнение на договорните задължения пред европейските потребители относно обемите и графиците на доставките на руски природен газ носи руската страна.

Именно руската, а не украинската страна, едностранно прекрати изпълнението и на украинско-руските договори и споразумения, постигнати през 2008 г. на най-високо ниво – ръководителите на държавите, правителства и стопанските субекти на Украйна и Русия", завършва писмото.

Украйна твърди, че не е провеждала несанкционирано отклоняване на газ и този факт еднозначно е удостоверен от мисията от международни наблюдатели, която е работила в страната и е потвърден от еврокомисаря Андрис Пиебалгс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase