автор: Александър Попов


Най-изявеният ни бийтбоксър е Александър Деянов, известен като SkilleR. Печели първият ни национален шампионат през 2007 година, а в началото на тази стана номер едно и на най-голямото първенство по бийтбокс за 2011 в Швейцария. Той е брат на певицата ЛиЛана, но смело мога да кажа, че през последните месеци е по-актуален от своята сестра и е доста желан партньор за музикални проекти.

Позитивизмът на SkilleR е заразен и трябва да призная, че в мрънкащата родна музикална гилдия той е приятно изключение. В двучасовия ни разговор нито веднъж не се оплака от международното положение, икономическата криза, гадните медии, които не излъчват българска музика. Напротив, твърди, че животът му се развива в желаната посока и прави нещата, които иска.
 

Кой всъщност е SkilleR?


Основният „виновник" за интереса му към музиката е неговият баща Христо Деянов. "От малък участвам на детски фестивали в читалища и в детската градина. В 3-4 клас станах водещ на предаването "Неделно междучасие" по БНТ, там бях 2 години. Музиката винаги е била част от моя живот, а с бийтбокс се занимавам вече 10 години", казва Сашо Деянов. В началото бийтбокса е било като детска игра за него, но с течение на времето се увлича и постоянно се развива. За да дойдат признанията както у нас, така и в чужбина. "Със сестра ми тръгнахме в различни посоки, когато аз правех първите си опити, тя започна като водеща в ММ. Тогава не съм предполагал, че с бийт бокс мога да се изхранвам".  В момента SkilleR  играе главна роля в популяризирането на бийтбокса у нас,  а извън България са го титуловали като Най-бързата уста на Изтока.



Финалът на първенството в Швейцария

Генът на музиката


Само преди броени седмици стана факт една уникална песен, дует на брат и сестра. Става въпрос за парчето Top Of The World. Уникална, защото парчето е първото у нас, в което всичките инструменти са пресъздадени от  SkilleR. Всъщност, и в световен мащаб не са  толкова много подобни песни, но вярва, че това е бъдещето. "Защо не? Вместо да събираш 5-6 музиканти с различни инструменти, да ги синхронизираш идва един бийт боксър и записва всичко."

За пофесионалната работа с ЛиЛана казва, че не всичко е вървяло по мед и масло. Целият проект им е отнел 5 месеца, като освен всичко не малка пречка бил и факта, че поп певицата се е установила в Лондон. "Съвместната ни работа не беше лесна, тъй като двамата творим в различни области. Всеки държеше на своето, трябваше да направим компромиси, но като цяло беше доста забавно", разказва Сашо. В България песните имат твърде кратък живот, но той е по детски оптимист. "Представили сме песента така, както я чувстваме. Надяваме се да се хареса в България, но също така тя е насочена и към чуждата аудитория. Отзивите за видеото, режисирано от Валери Милев и подкрепено от Loop, са доста добри и за мен важното е, че нещата се случват".


Skiller и LiLana - Top Of The World

 Бъдещите проекти


През последните месеци SkilleR е ухажван от доста изпълнители за съвместни проекти. И има защо, бийтбокса може да бъде част от всеки музикален жанр. Признава обаче, че не би работил с поп фолк изпълнители, просто защото не чувства този жанр. Според него проблемът там е не толкова в музиката, колкото в посланията.
 

Най-близкият му проект е с добре познатите у нас N.O.H.A. Запознават се по време на концерт на групата в София, като SkilleR също е част от тяхното шоу. По-късно е специален гост на промоцията на новия албум на групата в Чехия. Сега предстоят записи в Германия и през есента се очаква да видим крайния продукт.


Елица Тодорова също е заявила желание да работи с Александър , но засега всичко е на идейно ниво и няма как да бъдат обявени подробности. Но със сигурност българският фолклор и бийтбокса са интересна комбинация.

Skiller - най-бързата уста на Изтока

Само преди седмица SkilleR бе във Виена, където се състоя промоцията на първия му албум с групата Triple A - "Apple Tree". Предстои премиера и в Швейцария, страната в която той грабна титлата на най-големия Бийт Батъл за тази година. През есента пък ще станем свидетели на първия клип от този албум към парчето "Пачанга". "Режисьор на видеото е Иван Москов (син на режисьора Теди Москов - б.а.), който е много криейтив. Правим заедно нещо много интересно и трудно, надявам се клипът да се хареса", разказва бийт боксърът.

Ще продължи и изявите си в театъра. Ще припомним, че той получи ИКАР за най- добро музикално изпълнение в постановката "Ноктюрно - от прахта до сиянието".
 

3 в 1 – шах, футбол и политика

С нарастването на популярността е нормално все по-голяма част от времето му да бъде заето с музиката. "Репетирам минимум по 5-6 часа, но намирам време за любимите си занимания. Два пъти седмично играя футбол с приятели". Той е привърженик на Славия, но от няколко години следи своя отбор далеч от стадиона. Обича да играе шах и дори е ставал втори в турнир. Имал е и сблъсък с доста по-възрастен шахматист. "Беше един 50-60 годишен господин, облечен в костюм. Играхме пред Народния театър и гледката отстрани сигурно е била доста смешна, защото бях един голобрад хлапак. Имаше доста "кибици", по негово предложение заложихме и по 2 лв. Победих го и това хич не му хареса. Може би си е мислел, че се излага сред колегите си в градинката. Вдигна много пушилка докато не се съгласих на реванш и за негово успокоение ме победи". 
На някои може да им се стори странно, но музикантът, който обича футбола и шаха изучава политическите науки в Нов български университет. И за него няма сблъсък на интереси. Твърди, че това, което следва го обогатява и му помага във всичко, което прави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase