Снимка Фейсбук

Първият в света пациент с трансплантиран свински бъбрек почина почти два месеца след операцията, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Трансплантацията беше извършена на 16 март в Масачузетската обща болница в Бостън. Пациентът Ричард Слейман беше в последен стадий на бъбречно заболяване. Операцията е крайъгълен камък в ксенотрансплантацията - трансплантацията на органи или тъкани от един вид на друг, като потенциално решение на световния недостиг на органи, казаха тогава от болницата.

Смъртта на Слеймън не е свързана с трансплантацията, заявиха от болницата. Те добавиха, че са натъжени от кончината му и изказаха съболезнования на семейството, пише БТА. Свински бъбреци преди това са трансплантирани на донори с мозъчна смърт. Двама души са получили сърца от прасета, но са починали до месеци.

Слейман е претърпял трансплантация на бъбрек през 2018 г., но миналата година той е трябвало отново да премине на диализа. Когато са се появили усложнения от нея, лекарите са предложили експерименталната операция.

"Семейството ни е дълбоко натъжено от внезапната кончина на любимия ни Рик, но се утешаваме с това, че той вдъхнови толкова много хора", казаха  близките му. Семейството му отдадоха почит на медицинския екип.

Техните огромни усилия, водещи до ксенотрансплантацията, дадоха на семейството ни още седем седмици с Рик, а спомените, създадени през това време, ще останат в умовете и сърцата ни."

Присаденият бъбрек е от прасе, което е генетично модифицирано, за да се премахнат нежеланите свински гени и да се добавят определени човешки гени, за да бъде подобрена съвместимостта с хората. Учените също така са инактивирали свинските ендогенни ретровируси на животното, за да елиминират всякакъв риск от инфекция при хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase