Снимка: Gaby Stein от Pixabay

В Румъния отвори врати първата детска онкологична болница, която е построена изцяло от дарения. В помощ за лечебното заведение са над осем хиляди компании, както и над 350 хиляди индивидуални дарители. Около  болницата се вдигна шум и след като “Металика” дариха безвъзмездно над 250 хиляди евро. Година по-късно болницата вече функционира.

В интервю за БТА Оана Георгиу, една от създателите на асоциацията “Дари живот”, която е двигателят за построяването на детска болница, сподели, че въпреки трудностите, които са изниквали по пътя към реализацията, никога не мислели да се откажа. От асоциация “Дари живот” казаха, че е възможно и деца от България да се лекуват в болницата.

“Ние направихме болница в Румъния от отчаяние, че нищо не се случва. Но фактически и по закон ние сме граждани, които трябва да бъдат по-взискателни към тези, на които се плаща да управляват страната. Така че първият ми призив към хората в България, които са загубили надежда, че някога ще имат детска болница, е “идете да гласувате, добре обмислете кого ще изберете и след като го изберете, изисквайте от него да си свърши работата”, заяви Оана Георгиу. Тя смята, че хората в България трябва да искат от държавата да строи болници.

Болницата разполага с всички необходими удобства, за да може малките пациенти да се чувстват спокойни, а наред с това и техните родители. На територията на болницата има кино, вътрешни градини, както и големи зали за игри. Всичко това прави престоят им една идея по-приятен. Навсякъде има топли цветове, както и много играчки.

От асоциация “Дари живот” споделиха, че виждайки сградата на детската болница реализирана, виждат, че държави като Румъния могат да се спраят с всички трудности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase