Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Усиленият умствен труд може да предпази от деменция, уверява ендокриноложката и доктор на медицинските науки Зухра Павлова. Тя разкри надежден начин за предотвратяване на това заболяване в канала си в Telegram, предаде БГНЕС.

Според Павлова рискът от развитие на сенилна деменция е по-малък при тези хора, които редовно трябва да бъдат креативни, да решават сложни проблеми и да принуждават мозъка си да работи. Това заключение е направено въз основа на проучване с участието на 7000 души, заети в 305 професии. Експериментът показа, че учителите са по-защитени от деменция от останалите. „Но учените класифицираха монотонния ръчен труд като най-малко когнитивен - например чистачи, куриери, пътни работници“, отбеляза лекарката.

Павлова допълни, че рискът от развитие на деменция зависи и от степента на образование. Хората, които завършват колеж, са с 60 процента по-малко склонни да развият деменция от останалите. „Дори работата ви да не е свързана с интелектуално натоварване, винаги можете да заемете ума си в свободното си време, като получите допълнително образование, изучавате чужди езици или си намерите достойно хоби“, заключава ендокриноложката. Преди това
Павлова призова хората с чревни проблеми да добавят червено зеле към диетата си. Според нея този продукт намалява стомашно-чревните възпаления.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase