Снимка: БГНЕС

Към момента не е необходимо да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпостранението на коклюш. Доцент Ангел Кунчев каза, че към момента регистриранте случаи на заболяването са около 500.

Главният държавен здравен инспектор допълни, че карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение. Пред БНТ Кунчев каза, че засега не може да се прогнозира кога се очаква пикът на заболяването, но разпространението на коклюш ще отшуми едва към края на годината.

"До момента 21 области имат регистрирани случаи,но до няколко дни ще стигне до всички части на страната, въпрос е и на активно търсене на диагностика”. Кунчев сподели, че след като в цяла Европа се е разпространила болестта, няма как да подмине и страната ни.

Следващата седмица ще влезе в сила и наредбата, с която се изтегля с половин месец първата ваксинация на бебета и се осигуряват ваксини за бременни, които имат желание да се имунизират. “Промяната в наредбата в държавен вестник се очаква да стане до края на месеца", допълни той.

Според думите му държавата е отговорна за осигуряването на ваксини за имунизационния календар. "От втория месец до 12 години. За бременните жени ще осигурим ваксини, имаме уверение, че се внасят още днес 2000, а работим и за допълнителни ваксини, защото търсенето в Европа е огромно", подчерта здравният инспектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase