Снимка: БГНЕС

Фармацевти сигнализираха, че ваксината за коклюш вече е изчерпана в аптеките. До преди седмица-две никой не се интересуваше от нея, но предвид динамичната обстановка, много от хората са решили да си я купят. Ваксината "Бустрикс”, която е срещу коклюш е белгийска и вече трудно се намира дори и в складовете.

"Изчезна заради интензивното търсене през последните дни и намирането ѝ става все по-трудно. Ако са останали някакви малки количества, то трябва да се поръчва с предварителна заявка", заяви за "Труд" фармацевтът Виолета Илиева.

Агенцията по лекарства в България не е одобрила друга ваксина. "Рутинните реимунизации, които се правят през определен период години на възрастните, са само за дифтерия и тетанус. Коклюш не е включен в допълнителните бустери. Затова всеки, който иска подсилваща защита срещу магарешка кашлица, трябва да си закупи на частно дозата. Тя струва между 30 и 35 лева в различните аптеки", заяви още Илиева.

Белгийските производители посочват, че ваксината е подходяща за реимунизация срещу дифтерия, тетанус и коклюш при лица над 4 годишна възраст, юноши и възрастни. Поставя се дълбоко мускулно в делтоидния мускул на ръката. Тя е безклетъчна, компонентна и с намалено антигенно съдържание. Ако бъде поставена по време на бременност това ще помогне да се предпази бебето от магарешка кашлица през първите няколко месеца от живота, преди да получи първичната имунизация.

Лекарите смятат, че ваксината не дава странични ефекти, но защитата ѝ действа не повече от 5 години, заради което е желателно по-често да се реимунизираме.

"Безспорно ситуацията с коклюша е неприятна, но нека не настава паника. Доколкото разбрах, има много желаещи за ваксини, но недостатъчно ваксини. Първо и основно - важни са рисковите групи, бременни и възрастни хора. Причинителят Bordetella pertussis е бактерия, т.е. спирането ѝ с маски е отлично, пренася се с капчиците лигавичен секрет, основно при кашлица. Просто сложете по една обикновена хирургична маска на всеки гост на новороденото и избягвайте това непрекъснато целуване от всеки срещнат на новородени деца”. Това съветва д-р Аспарух Илиев.

“Сегашната рекомбинантна ваксина е с по-ниска продължителност на защита. Дори световните препоръките за реваксинация на всеки 10 години са несъвършени, нужно е да е поне на 5 години. Както спомена доц. Ангел Кунчев , много от майките у нас са ваксинирани още със старата цялоклетъчна ваксина (преди 2010), която дава по-добър имунитет, но има и повече странични реакции", допълни д-р Аспарух Илиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase