Снимка: Mohamed Hassan от Pixabay

Ученик и дете на година и половина са регистрираните случаи на коклюш в Пловдив. Съобщението идва от шефът на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Пловдив д-р Милена Панайотова. По-малкото дете е контакувало само с родителите си. Под наблюдени са съучениците на по-голямото.

“И при двете заболяването протича леко благодарение на направените им имунизации и не се е стигнало до приемането им в болница", уточни д-р Панайотова.

Ежедневно във всички градове се следи ситуацията, която е динамична, но заболелите нарастват. По думите на инфекционисти причината е, че масово у нас родители пропускат или умишлено не поставят ваксините от задължителния имунизационен календар. Така ваксиналното покритие спада и рискът от епидемии вече е съвсем реален. 

В столичните училища броят на заразените ученици се увеличава.

Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев предупреди от заплаха забравените болести да се завърнат и образуват епидемични взривове. Особено в затворени общности и помещения на училища и детски градини.

Междувременно от началото на годината здравните власти отчитат 10 пъти повече болни в сравнение със същия период на 2023 година. По данни на здравното ведомство над 24 000 деца в България не са направили пълен курс на имунизация срещу коклюш.

В морската ни столица има по 5 нови случая на седмица. Враца и Монтана също се сдобиха с първите за годината официално регистрирани болни. Бройката на нерегистрираните вероятно е в пъти повече, категорични са лекари, учители и родители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase