САнимка: Arek Socha от Pixabay

През изминалата 2023 г. В САЩ е отчетен рекордно висок брой на заболели от туберкулоза. Досега 40 щата съобщават за увеличение на туберкулозата, като ръст се наблюдава сред всички възрастови групи, по последни данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Докладвани са повече от 9600 случая, което е увеличение от 16% спрямо 2022 г. и най-високото от 2013 г. насам.

Повечето случаи на туберкулоза в САЩ се диагностицират при хора, родени в други страни. Експертите посочват, че броят на случаите за 2023 г. отчасти се дължи на общото нарастване на регистрираните с туберкулоза в международен план и припомнят, че според СЗО туберкулозата е най-разпространената инфекция с потенциално фатален край след COVID в световен мащаб през 2022 г. Друг водещ фактор е увеличението на миграционните потоци и постпандемичните международни пътувания.

"В CDC очаквахме броят на случаите на туберкулозата да се повиши, но броят за 2023 г. беше малко повече от очакваното", коментира д-р Филип Лобу, директор на Отдела за елиминиране на туберкулозата в агенцията. Въпреки скока, броят и процентът на новите случаи на туберкулоза всяка година остават по-малки, отколкото бяха в миналото, а САЩ имат по-нисък процент на нови случаи на туберкулоза в сравнение с повечето страни.

Приблизително 85% от хората, преброени през 2023 г., са били заразени поне година или две по-рано и са били с латентна туберкулоза. Експерти изчисляват, че около 13 млн. американци имат латентна туберкулоза и не са заразни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase