Снимка: Istock

Кога бе последният път, в който сготвихте нещо вкусно с тиквички? На пазара или в супермаркетите можем да избираме между различни видове тиквички. Подходящи за салата, супи, пълнене, десерти, предястия, пица и други, тиквичките ни позволяват да ги приготвим по толкова много начини. Но освен, че са много апетитни, те имат и редица ползи за нашето здраве.

Вижте 11 от тях.

1. Тиквичките са добър източник на фибри, което осигурява ситост, но и подобрява храносмилането.

2. Имат малко калории и скорбяла, но повече вода, което ги прави подходящи за здравословната ви диета.

3. Смята се, че редовната консумация на тиквички допринася за това да запазим кожата си по-млада. Зеленчуците също така могат да намалят признаците на стареене чрез намаляване вредите, които свободните радикали нанасят върху кожата ни.

4. Намаляват риска от ракови заболявания. Според западни учени, витамин С, фибрите и лутеинът в тиквичките също помагат за намаляване на окислителното увреждане на ДНК и намаляват растежа на раковите клетки.

5. Тиквичките ни осигуряват, освен лутеин и зеаксантин, както и други важни антиоксиданти, за които е известно, че предпазват ретината, роговицата и макулата от увреждане от UV светлина, загуба на зрение и слепота. Това ги прави полезни за очите.

6. Действат противовъзпалително. Редовната консумация на тиквички се смята, че може естествено да намали възпалението в организма, като по този начин се намалява и риска от различни неразположения и заболявания.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase