Снимка: Istock

Динята е плод, който свързваме с утоляване на жажда в горещите летни месеци. Нейният сезон скоро наближава и ако все още не сте я включили в менюто си, време е да го направите. И то не защото динята е просто сочна и сладка, а защото тя има невероятни ползи за здравето, заради които може да се нарече истинска суперхрана.

Защо динята е толкова полезна и защо е важно да я хапвате редовно, когато е в сезона си?

Динята притежава невероятни качества. Тя съдържа много мощни антиоксиданти, които не само ви предпазват от бръчки и стареене, но и забавят стареенето на клетките, потискат развитието на ракови изменения, намаляват стреса и възпаленията във всички тъкани.

Активните вещества в динята се борят със свободните радикали, причиняващи възпаления и вредни изменения в клетките и тъканите.

Червеният цвят на динята се дължи на ликопена в нея. Този пигмент е антиоксидант по рода си. Среща се в червените плодове и зеленчуци и притежава много мощно действие в много отношения.

Динята има свойството да облекчава болки в мускулите, ставите, меките тъкани. Според изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, цитирано от healthdigest.com, динята и сокът от нея имат свойството да потискат болките в мускулите след тренировка.

Динята е много ефективна и за намаляване на болката в ставите, меките тъкани, главата.

Динята е полезна и за контролирането на сърдечния ритъм отново благодарение на ликопена в състава си. Той е много мощен антиоксидант, важен за сърдечносъдовата система, тъй като намалява възпаленията в нея и предпазва от хронични и дегенеративни заболявания. Редовната консумация на диня допринася за контрола на холестерола, кръвното налягане.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase