Снимка: Istock

Артериите са кръвоносните съдове, които извеждат кръвта от сърцето към останалите органи, осигуряващи непрекъснат кръвен поток. Сякаш рядко се замисляме за това как се грижим за тях и като цяло за сърцето си. Когато артериалните стени са здрави, дори с напредване на възрастта могат да поддържат добро кръвообращение. Стресът, наднормените килограми, нездравословният начин на хранене, неспортуването са само част от факторите, които вредят на здравето на артериите.

Промяната в начина на живот и осигуряването на достатъчно от определени хранителни елементи, може да ни помогне да поддържаме артериите и сърдечното здраве. Вижте кои освен магнезий и витамин К са важни.

Внимание! Тази статия има само информационен характер. Преди приема на хранителни добавки се допитайте до лекар.

Омега-3 мастни киселини

За тях е доказано, че спомагат за предпазването на кръвоносните съдове. Проучванията показват, че омега-3 допринасят и за понижаване на високото кръвно налягане и нивата на триглицеридите. Също модулират много от механизмите, участващи във възникването на атеросклероза, включително възпаление, съсирване на кръвта и агрегация на тромбоцитите, което може да намали притока на кръв.

Витамин С

Западни проучвания показват, че добавянето на витамин С може да намали риска от сърдечни заболявания и да подобри здравето на артериите по няколко начина. Изследвания, публикувани в списание Atherosclerosis, установяват, че добавките с витамин С подобряват ендотелната функция при хора с предшестваща атеросклероза, сърдечна недостатъчност или диабет.

Друг метаанализ на 13 проучвания установява, че добавянето на поне 500 мг витамин С дневно намалява някои рискови фактори, които допринасят за атеросклероза. Според учените, витамин С може да помогне и за балансирането на стойностите на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase