Снимка: Istock

Когато говорим за борба с целулита, всички средства са позволени – здравословно хранене, поемане на достатъчно количество течности, намаляване приема на сол, масажи, апаратни процедури и тренировки. Но когато става въпрос за упражнения, има значение какви точно са те и как влияят на тялото ни – някои ни зареждат с енергия, други натоварват главно мускулите, а трети пък са най-добри за дейността на сърцето. Кои са упражненията, които могат да ни помогнат при борбата с портокаловата кожа? Ако сте нетърпеливи да узнаете, ето кои са някои от тях:

Ходене

Макар и да ви се струва прекалено лесно – ходенето е най-старото „упражнение“. За него не ви е необходима специална екипировка, като същевременно то е един от най-достъпните варианти, за да повишим физическата си активност. Проучвания доказват, че ходенето може да намали симптомите на тревожност и депресия, да ви помогне да поддържате теглото си в норма и да намали кръвното налягане.

Този тип тренировка може да се изпълнява на практика от всеки – без значение от пол и възраст, подходяща е за възстановяване след операции и при свръхнаднормено тегло, когато всякакви други упражнения не се препоръчват. За да извлечете ползи от ходенето, старайте се да го правите поне 30 минути на ден. Но не забравяйте златното правило – „Колкото повече– толкова по-добре“. За да го направите по-предизвикателно – редувайте темпото, както и наклона на терена.

Бягане

Бягането само по себе си наподобява ходене, но с по-бърз ритъм. При него се освобождават ендорфини – т. нар. „хормони на щастието“. Именно затова, ако денят ви е бил дълъг и стресиращ – вместо да си „почивате“ пред телевизора или екрана на телефона – обуйте старите си кецове и се отправете към най-близкия парк. Само минути след това ще се чувствате по-спокойни, а след края на тренировката – преродени!

Освен всички ползи за здравето, тичането ще ви насърчи да пиете и повече вода, а с помощта на потта ще се освободите от токсините, ще ускорите обмяната на веществата, като по този начин ще можете да редуцирате количеството целулит.

За още по-голяма ефективност – нанесете загряващ крем преди тренировката, и обуйте тесен клин. Ако не ви затруднява движенията – можете да облечете и сауна костюм – това беше едно от скритите оръжия на Ким Кардашян, която отслабна доста (7 килограма за 3 седмици), за да влезе в роклята на Мерилин Монро.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase