Снимка: Istock

Умът ви може да е бърз като куршум, паметта услужлива, коефициентът на интелигентност висок, а мисълта ви – остра като бръснач. Всичко това зависи от мозъка ви, а неговото състояние се влияе до голяма степен и от това с какво се храните. Храната е източникът на енергия за мозъка. Когато той получава нужните хранителни вещества, успява да осигури бързина и острота на ума ви, което ви е полезно във всяка дейност всеки ден.

Консумацията на правилния тип храни може да ви помогне да развиете и подобрите когнитивните функции на мозъка. Това може да направи умът ви остър като бръснач, услужлив и бърз във всяка ситуация. Така смята диетологът Аманда Холтцер, цитирана от Livestrong.com. Ето кои са хранителните вещества, за които тя смята, че правят ума по-остър и бърз.

Витамин D

Витамин D е известен с ролята си в имунните процеси, здравината на костите, усвояването на калция, но той е от решаващо значение и за здравето на нервната система. Витамин D подпомага структурата и целостта на невроните, като потиска възпалението, което е една от водещите причини за хронични и дегенеративни заболявания на нервната система. Витамин D може да предпази мозъка от стареещите и възпалителни ефекти на свободните радикали.

Витамин D можете да си набавите от яйца, риба, морски дарове, месо, черен дроб.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини имат мощен противовъзпалителен характер. Те противодействат на влиянието на свободните радикали, предизвикващи стареене на клетките и невродегенеративни заболявания. Омега-3 защитават мозъка от възпаления на мозъчните клетки, което подобрява всячески функциите на централната нервна система, включително и когнитивната функция.

Омега-3 можете да си набавите от риба, тофу, орехи, яйца, бобови, семена, авокадо.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase