Снимка: Istock

Броколите са едни не само вкусни, но и изключително полезни зеленчуци. Бедни са на калории, което ги прави предпочитани в редица диети. Но пък са толкова богати на хранителни вещества, фибри, минерали, витамини, че заслужават да бъдат на централно място на трапезата.

Знаем, че суровите зеленчуци са много по-полезни от сготвените, тъй като запазват голяма част от хранителните си качества и елементи. Това обаче невинаги е съвсем така. При съдържащите бета-каротин зеленчуци (тиква, сладки картофи, моркови) свойствата на бета-каротина се увеличават след термична обработка. За сметка на това влиянието на витамините в тях намалява при готвене. Те са по-наситени и активни в сурово състояние.

Да видим как стоят нещата при броколите. Кога са по-полезни – сурови или сготвени?

Според Livestrong.com един от най-големите фактори е как точно готвим храната си. Има голямо значение това дали сте изпържили, изпекли, сварили във вода или на пара зеленчуците си. Това важи и за броколите.

Какви са плюсовете и минусите на готвенето на броколи?

Броколите са известни с качествата си по отношение на здравето. Те са пълни с мощни антиоксиданти, които потискат възпаленията, играят важна роля в борбата с рака и превенцията му, поддържат имунната система здрава, допринасят за здравето на костите и тяхната плътност, защитават сърдечносъдовата система.

По време на готвенето броколите губят част от тези свойства. Важно е да се подчертае, че когато става въпрос за готвене, някои фактори са от значение, включително начинът на приготвяне и времето за готвене.

Варенето на броколи в голямо количество вода кара водоразтворимите витамини да намалят свойствата си и концентрацията си. Такива са витамините С и В. Концентрацията им намалява в самите броколи, но пък тези витамини се разтварят във водата, в която сте ги варили. Затова не бързайте да я изхвърляте. От нея можете да приготвите чудесна супа, пълна с витамини.

Ако пък искате да задържите по-голямата част от минералите в броколите, пригответе ги на пара. В такъв случай се задържа почти цялото количество на минералите в тях, запазват се и качествата и активността им. При стандартно варене във вода част от минералите се губят.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase