Снимка: Istock

Микровълновата е удобство, което дава възможност за много бързо претопляне на храната. Това спестява време и усилия. Знаем, че има някои материали, които не трябва да слагаме в микровълнова, например пластмаси (освен ако не са специално предназначени за микровълнова), метали, златни украшения по съдовете.

Но знаем ли, че има и храни, които също не е добре да слагаме в микровълновата?

Има някои храни, които не е препоръчително да претопляме в микровълнова.

Вижте кои са те.

Твърдо сварени яйца

Без значение дали варените яйца са с черупка или не, не е добра идея да ги слагате в микровълновата. При термична обработка в микровълновата в яйцата се натрупва огромно количество пара, което може да ги превърне в нещо като тенджера под налягане. Яйцето може да експлодира, да се пръсне из цялата вътрешност на микровълновата, дори да я повреди.

Преработени меса

Обработените меса съдържат немалки количества консерванти и подобрители, които удължават годността на продукта. Тези вещества могат да се превърнат в токсични в микровълновата. В тях настъпват химически промени, като окисляване на холестерола в процеса на повторно претопляне, според Journal of American and Food Chemistry. Проучването предполага, че претоплянето на преработени меса в микровълнова може да доведе окислителни процеси в продуктите, които имат потенциално канцерогенен характер. 

Картофи 

Не е добре да претопляте картофи в микровълнова, особено в алуминиево фолио, защото това може да накара бактерията C. botulinum да се размножи и да причини инфекции, като ботулизъм. Микровълновата няма силата да убие този род бактерии. За предпочитане е картофите да се готвят и претоплят в обикновена фурна.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase