Снимка: Istock

Колагенът е най-същественият протеин, важен за сиянието и младостта на кожата. Той отговаря за свежестта, еластичността на кожата и правилното делене на кожните клетки. Синтезът и усвояването на колагена става в присъствието на витамин С, който е мощен антиоксидант и участва в процесите, свързани с колагена.

Колагенът е основна градивна единица не само за кожата, но за цялото тяло, включително клетките на хрущяли, костите, сухожилията. С течение на времето синтезът на колаген в тялото намалява с напредване на стареещите процеси. За да отложите тези процеси и да ги забавите във времето, можете да наблегнете на храни, които подобряват производството и усвояването на колагена. Ето кои са те.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са много богати на витамин С. Той играе много важна роля в синтеза и усвояването на колагена от тялото. Ежедневната консумация на цитрусови плодове осигурява достатъчни количества витамин С, който е важен и за имунната, сърдечносъдовата, нервната система, тъй като е мощен антиоксидант, борещ се с възпаленията и свободните радикали.

Яйца, яйчени белтъци

Аминокиселините са градивните единици на протеините. Белтъчините в храната се разпадат в организма до аминокиселини след метаболизирането им. Яйцата и белтъците им съдържат всички незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае и които участват в синтеза на колагена.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase