Снимка: Istock

Обичате ли овесени ядки? Може би са една от любимите ви закуски, допълнение към палачинки, десерти, домашен хляб, овесени барчета. Но е възможно вкусът им изобщо да не ви допада или да имате непоносимост към тях.

Днес в рубриката ни „Здраве и красота“, споделяме 4 здравословни алтернативи на овесените ядки, с които може да ги замените, ако ви се хапва нещо вкусно или искате малко разнообразие в менюто си.

Кафяв ориз

Кафявият ориз е отличен заместител на овесените ядки. Всъщност той е много сходен с тях, защото също е пълнозърнеста храна, богат е на фибри, магнезий, желязо, витамини от групата В, но не дразни така стомаха, както овесът. Кафявият ориз е подходящ за сутрешна закуска дори под формата на каша.

Ако към овесената каша сте добавяли ядки, плодове, кисело мляко, мед, същото може да направите, само че с кафяв сварен ориз. Този вид ориз е подходящ и за диета. В допълнение, може да намерите в магазините брашно от кафяв ориз, което е подходящо за различни видове печива, мъфини включително.

Теф

Това е етиопска зърнена култура без глутен. Богата е на магнезий, цинк, калий, фибри, протеини, калций, аминокиселини, витамин С. Има малко мазнини. Теф спомага за контрола на кръвната захар, полезен е за здравето на костите. Може да го намерите и под формата на брашно, с което може да приготвяте различни печива. Със сварен теф може да си приготвите вкусна купичка каша, като овесената, само че с теф. Остава само да добавите любимите ви съставки.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase